DÜNYA’NIN EN NAZLI YEMEĞİ

// // 2 comments


Sizleri bu yazımda Çorum’a götürüyorum sevgili lezzet avcıları…
Lezzeti gibi yapılma aşaması da iddialı olan bir yemeğe yer vermek istedim bu yazımda: İskilip Dolması. Çorum’un İskilip ilçesine özgü ve Dünyada en uzun sürede pişen bir yemek türü olarak karşımıza çıkıyor. Waowwwww diyişinizi duyar gibiyim J

 Özellikle düğün derneklerde özel günlerde pişirildiği, bu işte usta kişiler 'Dolmacı'  tarafından yapıldığı  ve duasının da okunduğu farklı bir lezzettir kendileri. İşin ilginç yanı dolma deniliyor ama pirinç ve etten  yapılıyor. Bu pirinç öyle sıradan pirinçlerden değil. Akçeltik olarak tabir edilen yetiştirilmesi zahmetli bir o kadar da lezzetli pirinç. Diğer malzememiz de olmazsa olmaz dana etimiz.

Oldukça nazlı olan bu lezzetimizin yapılışı da çok ilginç. İlk olarak bir metre uzunluğundaki kazanlar kurulur.Kazanların içine dana eti haşlanması için atılır. Daha sonra pirinç yarım saat tuzlu sularda bekletilir,tereyağı ile kavrulur. Kavrulduktan sonra ‘ca’ adı verilen torbalara doldurulur. Haşlanan etin içine torbanın et suyuyla temas etmemesi için sac ayağı konulur ve üstüne ‘ca’ konulur. Daha sonra büyük bir tepsiyle kazanın ağzı kapatılır. Hava almaması için etrafı hamurla kaplanır. Pirinç o etin buharında 15 saatte pişmeye bırakılır. Sonra da afiyetle yenilir.

 Bendeniz bu lezzetle can dostum dediğim Sefa aracılığıyla tanıştım.Annesi Nazife teyzemiz öğrenci evindeki imkanlar dahilinde bize bu imkanı sundu. JBolca da yapmış ki  girip çıkıp yiyelim diye J  Baharat aşığı biri olarak dile getirmek istiyorum karabiber çok yakışıyor pilava. Üstüne de 15 saat dinlenmiş dana eti eklenince offf  efsaneee  oluyor. Demem o ki sevgili okur  hani derler ya ‘zafere giden yolda çekilen acı kutsaldır’ o 15 saati bekleyin gerçekten değiyor J  

Yolu Çorum’a düşen okurlarımıza ısrarla tavsiye ediyorum. Ya da benim gibi Çorumlu arkadaşlarınızdan ısrarla isteyiniz.

2 yorum: Leave Your Comments

  1. Emeğinize sağlık cidden karnım acıktı :)

    YanıtlaSil
  2. Takip ettiğin için teşekkürler Metehan, gerçekten çok lezzetli bir lezzet. Yolunuz Çorum'a düşerse mutlaka denemenizi öneririm :)

    YanıtlaSil