Çorba aşıkları bu yazımız sizler için.. İç Anadolu'ya özgü 'arabaşı' çorbasını sizlerle buluşturuyoruz. Arabaşı çorbası İç Anadolu'ya özgü yapılan bir çorbadır. Bildiğimiz tavuk çorbasıdır aslında :)
Özellikle kış aylarında ve hastaysanız inanılmaz derecede iyi gelir. Yapılışından kısaca bahsedecek olursak tavuğu haşlıyoruz, biraz un kavuruyoruz. Kavrulan unu yağ ve salça ile buluşturup yine kavuruyoruz son olarak haşlanan tavuğu parçalara ayırıp foş foş döküyoruz. Aynı zamanda yanında olmazsa olmaz hamuru olur arabaşının. Hamur içinde su kaynatıyoruz sonra başka bir kapta unla suyu çırpıyoruz. Kaynayan suya döküyoruz. Birazda tuz ekliyoruz. Hafif katılaştıktan sonra tepsiye döküp buzdolabına atıyoruz. İşte arabaşı hazır :)
Bu çorbanın inanılmaz tutkunları vardır. Kış aylarında aileler akşam toplantılarında buluşur ve arabaşı içerler. Kadınlar gün oturmalarında arabaşı ikram eder.
Bilmeyenler şimdi diyecek o hamur ne için :) o hamur yutuluyor :) Evet evet yanlış duymadınız. Önce kaşığınıza bir miktar hamuru alıyorsunuz,sonra çorbaya daldrıp hoppp yutuyorsunuz. Tüm olay bu :) Ama siz siz olun sakın ama sakın o hamuru çiğnemeyin. çok pişman olursunuz :) Ben bir türlü sevemiyorum hamurunu. O hamur sadece yutulmak için :)
Aslında yukarıdaki görselde o hamurun tabaktan çıkması gerekiyordu ama ben kıvamını tutturamadığım için çıkamadı :) Bu görselimiz de daha net görebilirsiniz.
Peki Kayseri'de nerede içilir bu çorba diye soranlar için önerim bir sonraki yazımızda. Takipte kalın


0 yorum:
Yorum Gönder